Zo kan ook jij sparen

Tot een jaar geleden vroeg ik mij af of ik ooit het punt zou bereiken dat ik ‘money to burn‘ heb. Het probleem bij mij is namelijk dat ik altijd alles leuk vind en ik daarbij niet nadenk over hoe leuk mijn bankrekening het vindt. Sparen voor een vakantie lukte wel, maar na de vakantie was die spaarrekening dan ook zo goed als leeg. Wilde ik uiteten, maar had ik niet genoeg geld op mijn rekening? Dan boekte ik gemakkelijk geld terug van mijn spaarrekening, plus nog een beetje extra zodat ik ook die mooie schoenen kon gaan halen. Maar toen kwam daar het moment. Ik kan blijkbaar toch wel sparen! En zo heb ik dat aangepakt.

Maak een overzicht

Mijn allereerste tip is het maken van een overzicht. Overzicht hebben over je financiƫle situatie is sowieso heel prettig. Ikzelf heb dan gedaan in Excel. Ik noteer daarin wat er elke maand binnenkomt (en man, was dat maar 10x zoveel) en wat er elke maand uitgaat naar vaste lasten, zoals: dat sportschoolanbonnement waar je nooit gebruik van maakt, je zorgverzekering en het abonnement voor je telefoon (waar ik lange tijd veel te veel voor betaalde). Je kunt dan in Excel gewoon een berekening laten maken, zodat je direct ziet hoeveel geld je dan nog overhoudt (voor de luie mensen onder ons).

Schrappen maar

Nu je zo al die vaste lasten op een rijtje ziet, is er een kans dat je schrikt. WOW geef ik daar zoveel geld aan uit? Als je dat punt bereikt, kun je even checken of je misschien ergens op kunt besparen. Zo ben ik overgestapt naar een goedkoper telefoonabonnement en een andere zorgverzekering. Dat scheelt toch al weer iets in het geld dat je kunt besteden. Of sparen dus.

Wat heb je nodig?

Dus we hebben gekeken of we kunnen besparen op onze vaste lasten en we hebben nu een mooi overzicht van wat erin komt en wat eruit gaat aan vaste lasten. Maar die vaste lasten zijn niet perse het grootste probleem. Het grootste probleem is namelijk alle andere uitgaven die je super makkelijk maakt door even met je pinpas langs een pinapparaat te swipen. Stel jezelf daarom regels. Bedenk: wat heb ik nodig? En dat kun je natuurlijk heel ruim trekken. Ik heb die mooie schoenen echt nodig. Maar probeer je daar in te houden. Bedenk hoeveel geld je ongeveer wekelijks nodig hebt voor boodschappen. Bedenk daarnaast hoeveel geld je sowieso wil sparen om je spaardoel te bereiken. Wat je overhoudt? Dat is je geld voor extra dingen.

Extra, extra, extra

Dat zielige bedrag wat je dan overhoudt is dus het bedrag dat je mag uitgeven aan extra dingen, zoals die mooie schoenen, een etentje met vrienden of een avondje naar de kroeg. En dan komt het moeilijkste: is je extra geld op, dan kan je die mooie schoenen dus ook niet kopen! Het extra geld is voor extra, en als dat bedrag op nul staat is dat dus even jammer. Natuurlijk kan je een beetje spelen met die bedragen. Als je een hele week op water en brood gaat leven en daardoor boodschappengeld overhoudt, kun je die schoenen alsnog kopen. Hoe handig is dat. En als je aan het einde van de maand geld overhoudt (nadat je hebt gespaard) kun je dat als extra geld meenemen naar de volgende maand.

Nog een paar laatste tips

Het is natuurlijk heel balen als je vrienden je steeds meevragen naar dat superleuke nieuwe restaurant of een avondje wijn drinken in een wijnbar (waar alle wijn super lekker is, maar wel heul duur). Daarom is het belangrijk dat je je vrienden op de hoogte brengt van jouw spaardoel. Je kunt voorstellen om in plaats van voor 100 euro wijn te gaan drinken in een wijnbar, gewoon wijntjes te gaan drinken bij iemand thuis. Of in plaats van eten in dat superleuke nieuwe restaurant, superlekker thuis koken met elkaar. Als je ze op de hoogte brengt van het feit dat je wil sparen, zullen ze dat vast begrijpen. En misschien hebben zij ook wel iets aan jouw (dus mijn) tips om te sparen.

Als laatste tip is het natuurlijk leuk om een spaardoel te hebben. Dit kan een bedrag zijn of een specifiek iets waar je voor wilt sparen. Als je spaart voor iets specifieks, probeer dan altijd iets meer te sparen. Anders loop je tegen hetzelfde probleem aan als ik: nadat je datgene dan hebt gekocht is je spaarrekening leeg. En dat is wel een beetje jammer. Want het is altijd goed om een buffer te hebben, voor als je een financiƫle tegenslag krijgt bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en over een tijdje een propvolle spaarrekening hebt. Ik ben benieuwd naar de tips die jij hebt om hieraan toe te voegen. Hoe zorg jij ervoor dat je kunt sparen? En hoe zorg jij voor een buffer? Laat het mij weten via Instagram of Facebook.

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , .