Boekreview: De acht bergen

De acht bergen is een prachtig verhaal over het leven van Pietro uit Milaan. Het verhaal speelt zich af in de Italiaanse bergen. De vader van Pietro heeft een grote liefde voor het bergwandelen en probeert dit ook over te brengen op zijn zoon. Maar de liefde zoals hij die voor de bergen toont, ziet Pietro niet vaak voor zichzelf.

De acht bergen van Paolo Cognetti is een boek van mijn boekenlijst voor in 2021. De hele boekenlijst kun je hier vinden.

de acht bergen

Elke zomer gaat Pietro met zijn ouders naar een huisje in het bergdorpje Grana. Hier komt zijn vader helemaal tot rust en laat hij Pietro het gebied van de mooie bergen zien. Zoals het door Paolo Cognetti wordt beschreven, groeit voor mij de wil om ook een bergwandeling te maken. De beelden die in het boek geschetst worden brengen mijn fantasie op hol en doen mij wensen dat ik daar door die bergen loop.

Pietro ontmoet in Grana een jongen van zijn leeftijd, Bruno. Bruno helpt hem op weg in de omgeving en al snel zijn de twee onafscheidelijk. Je merkt dat Pietro transformeert van een stadse jongen uit Milaan naar een bergbewoner in Grana, net als zijn vader.

Toch is de relatie tussen Pietro en zijn vader niet goed en op een dag besluit Pietro dat hij niet meer met zijn vader mee de bergen in gaat. Hij spreidt zijn vleugels en gaat op zoek naar wat hij wil en waar hij wil zijn. Maar de bergen blijven altijd een grote rol spelen in zijn leven.

De acht bergen is een mooi en aangrijpend verhaal over familiebanden, vriendschap en volwassen worden. Het verhaal beschrijft mooie natuur en geweldige uitzichten. Paolo Cognetti gebruikt een fijne, maar krachtige schrijfstijl en laat je nadenken over de keuzes in je leven. Blijf je hangen op dezelfde plek of ga je je horizon verbreden?

Een echte aanrader!

Wil je dit boek ook lezen? Bestel het boek hier.

Geplaatst in Boekenkast, Ontspanning en getagd met , .