Dat kan ik echt niet

Zoveel dingen om te doen in de wereld, en zoveel dingen die je nog moet leren. Toen ik als kind moest leren fietsen dacht ik dat die zijwieltjes er nooit van af zouden gaan. Het kon me niet snel genoeg gaan. Net als met zwemles: die verdomde zwembandjes. Wanneer mocht ik eindelijk eens zonder zwemmen?

Als klein kind leer je super veel en super snel. Dat begint al wanneer je net op de wereld bent gedropt. Hoe ouder je wordt, hoe meer die onzekerheid groeit en je de gedachte krijgt “ohnee, dat kan ik echt niet“. Maar hoezo dat kan ik niet? Waarom zou je het niet kunnen? Je bent als baby van liggen naar kruipen naar lopen gegaan. En natuurlijk ging dat niet van de ene op de andere dag. Maar als dat je is gelukt, dan kun je dit ook!

Kan ik niet bestaat niet

Kan ik niet bestaat niet, en van proberen kun je leren. Dat is mijn motto voor alles wat ik nog wil leren. En niet alleen zeg ik dat tegen mezelf, maar bijvoorbeeld ook tegen de kleuters in mijn klas. Het is bizar om te zien hoe snel kinderen al zeggen dat ze iets niet kunnen voordat ze het geprobeerd hebben. “Probeer het maar. En als het je niet lukt, dan doen we het samen“.

En volwassenen kunnen er ook wat van! Waar komt die onzekerheid toch vandaan? En waarom zijn we zo bang om te falen? Waarom kunnen we niet gewoon proberen wat we willen proberen? In de wereld van vandaag is alle informatie die je nodig hebt beschikbaar. Je zoekt op Google naar hoe je de meest goddelijke chocoladetaart bakt, en de informatie verschijnt zo voor je neus. Dus ga het gewoon lekker doen! Bak die goddelijke taart (en vergeet vooral niet mij het grootste stuk te geven). En lukt het niet, geen probleem. Dan probeer je het gewoon nog een keer!

Omdenken

Vaak denk je van te voren vooral aan de dingen die mis kunnen gaan, aan de problemen die op je pad kunnen komen. Maar probeer eens even om te denken: dit wil ik leren en zo ga ik het doen. De opstakels die je op je pad tegen komt zie je later wel. En als het je niet lukt, kijk eens rond in je omgeving. Er zijn zoveel mensen om je heen die waarschijnlijk weer kennis hebben van andere dingen en die het super leuk vinden om je te helpen. Ga het gewoon DOEN!

Wat wil jij graag leren?

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , , .