Tips voor omgaan met conflicten

Mijn hart gaat als een razende tekeer en het zweet breekt me uit. Ik krijg een super droge strot en word kortademig. Je zou denken dat ik het heb over het moeten geven van een heel belangrijke presentatie. Maar nee. Ik heb het over wanneer ik iets moet zeggen wat ik spannend vind. Tegen vrienden, collega’s of zelfs tegen een onbekende die iets doet wat ik niet fijn vind. En wanneer vind ik dat spannend? Vooral als ik daarmee een conflict kan opwekken. Ik heb namelijk enorm veel last van conflictvermijdend gedrag. Het liefst ga ik alle conflicten uit de weg. Wat hoe moet je omgaan met conflicten?

omgaan met conflicten

Een tijdje geleden merkte ik dat ik dit gedrag vertoon. Ik had nog niet eerder een patroon ontdekt in mijn gedrag en ineens dacht ik ‘alles waarbij mijn actie zou kunnen resulteren in een conflict, vind ik spannend‘. Maar eigenlijk niet alleen conflicten. Ik heb er ook last van als ik bang ben voor de reactie van een ander of een reactie van mezelf. Bang dat de ander boos wordt of dat ikzelf in tranen uitbarst. En dat laatste gebeurt dan vaak ook. Gewoon doordat ik mezelf er van te voren zo druk om heb gemaakt en de spanning in mijn lijf zo hoog heb laten oplopen. Wat is dat toch?

Het vermijden van conflicten wordt verooraakt door angst. En vaak is dit geen gegronde angst: het is angst die je jezelf (je onderbewuste) hebt aangepraat. Bij mij slaat die angst vooral op de reactie van de ander. In mijn hoofd bedenk ik allemaal scenario’s over hoe de ander gaat reageren op dat wat ik wil zeggen. Misschien wordt die persoon boos, vindt die persoon mij niet meer aardig of kwets ik de ander. Deze angst zorgt er dan voor dat ik vaak niet zeg wat ik denk of voel en mezelf en mijn gevoel opzij schuif. Maar dit resulteert vaak in boosheid en irritatie in mijn hoofd. En dat zorgt er weer voor dat ik mezelf niet happy voel. Daarom is het tijd voor een oplossing. Ik ben hier al een tijdje aan aan het werken (maar ben nog lang niet waar ik zou willen zijn) en wil mijn tips graag met je delen. Lees hieronder de tips voor het omgaan met conflicten.

omgaan met conflicten

Bepaal wat jij denkt of voelt

Schrijf voor jezelf duidelijk op wat jij denkt of voelt en waarom dat zo is. Dit zorgt ervoor dat je zelf meer overtuigd bent van wat je wil en dat je dit ook duidelijk kan overbrengen op de ander. Ikzelf vind het soms namelijk heel lastig om de juiste woorden te vinden en draai dan vooral om mijn mening heen. Als ik het opschrijf voel ik me sterker en weet ik dat ik de woorden vind die ik nodig heb.

Denk na over de scenario’s

Je bedenkt in je hoofd allemaal scenario’s van hoe de ander kan gaan reageren op wat je te zeggen hebt. En vaak is de ene nog erger dan de andere en zakt de moed je in de schoenen. De angst in jezelf wordt daardoor alsmaar groter. Probeer daarom na te denken over minimaal twee scenario’s die een positieve uitkomst hebben. Schrijf ze uit en bedenk mogelijke positieve reacties die een persoon kan geven. Door na te denken over een reactie die je graag zou krijgen, neemt je angst af. Want er is een kans dat de persoon zo gaat reageren als jij hoopt!

Maak van het aangaan van conflicten een doel voor jezelf! Het doelenboek kan je hierbij helpen. Stel haalbare doelen en neem de tijd om je doelen te evalueren. Bekijk het doelenboek hier.

Bespreek het met iemand die jou goed kent

Spreek datgene wat je wilt zeggen door met iemand die jou goed kent. Deze persoon kan je feedback geven op datgene wat je wilt zeggen. Maar daarnaast kan deze persoon je moed inpraten en je angst daardoor verlagen. Ook kan je met deze persoon bespreken voor welke scenario’s je bang bent en op welke uitkomsten je hoopt.

Wat als…

Bedenk bij de nare uitkomsten die je in je hoofd hebt gemaakt, wat er zou gebeuren als de ander zo reageert. Wat doe je dan? Wat als de ander boos wordt? Wat als de ander niet luistert? Goed om alvast na te denken wat dat voor jou zou betekenen en hoe je hier op zou willen reageren. Maar ook goed om je te bedenken: is het een ramp als de ander zo reageert?

omgaan met conflicten

Ga het ‘conflict’ aan

En tot slot is het natuurlijk belangrijk om het ‘conflict’ aan te gaan. En conflict staat daarbij tussen aanhalingstekens omdat jij misschien denkt dat het een conflict wordt, maar het 9 van de 10 keer niet eens uitloopt op een conflict! Ga het gesprek aan, zeg wat je wil zeggen. En wees vooral super trots op jezelf dat je dat doet! Want jij mag voelen wat je voelt en jij mag denken wat je denkt! Kijk na afloop even terug op het gesprek. Hoe heeft het uitgepakt? Wat heeft het je gebracht? En wat zou je volgende keer anders doen?

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Zijn er dingen die jij doet om je conflictvermijdende gedrag te verminderen? Heb je een tip die ik ook zou moeten proberen? Laat het mij weten via Instagram of Facebook.

Geplaatst in Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , .