Doe het goed of doe het niet

Soms bedenk ik geniale ideeën… al zeg ik het zelf. Zo’n idee waarvan je denkt ‘ja dat is echt een topidee‘. Of de uitwerking net zo top wordt, dat weet je natuurlijk niet van te voren. Maar… het idee is goed, dus dan ben je al op de helft. Toch? Maar, die andere helft is dan nog wel een dingetje.

Je moet namelijk durf hebben om je idee ook werkelijkheid te laten worden. En dat blijkt lang niet zo gemakkelijk! Er zijn genoeg dingen die mis kunnen gaan of anders uitpakken dan dat je had verwacht. Daarnaast kost het dan misschien ook nog wel geld en tijd. En is het die investering wel waard? Genoeg dingen om over na te denken en ook genoeg redenen om het niet te doen.

Perfectie

Veel mensen denken ‘ik doe het goed, of ik doe het niet‘. Wat ook wel een goede gedachte is. Je wilt het goed doen, dingen bereiken of misschien wel laten zien wat je allemaal kan. En als je dan met een halfbakken resultaat komt, is dat natuurlijk wel een beetje jammer. Logisch. Of toch niet? Waar komt die drang naar perfectie toch vandaan? Waarom moet alles zo perfect gaan? Waarom kunnen we niet gewoon een supertof idee uitwerken en wel zien wat het wordt?

Nu wil ik ook weer niet zeggen dat je altijd, zomaar, zonder ergens over na te denken roekeloze beslissingen moet gaan nemen (al is dat soms toch ook wel weer heel fijn). Het is goed om na te denken over hoe je dingen aan wil gaan pakken en hoe je denkt dat je het idee het beste werkelijkheid kan laten worden. Maar het zou zonde zijn als je jezelf (en jouw supertoffe idee) laat tegenwerken doordat je het gevoel hebt dat het meteen perfect moet zijn.

Meningen

Lekkernietperfect is ontstaan uit een spontaan idee (er zal later een blog volgen over mijn impulsieve gedrag) waar ik ook nog niet alles voor had uitgedacht. Wat ik wél wist was: ik wil schrijven en ik wil met mijn verhalen mensen inspireren en aan het denken zetten. Ik dacht na over een naam, over een logo en over eerste onderwerpen waarover ik wilde schrijven. Ik deelde mijn idee met mensen om mij heen. De een dacht ‘supertof, moet je doen‘ terwijl anderen dachten ‘moet je dat nou wel doen?‘. En misschien denken er nog steeds mensen: ‘leuk voor je, maar van mij hoeft het niet‘ of ‘ik zou het heel anders aanpakken‘. En dat mag ook. Jij hebt jouw mening, en ik de mijne. En daar is niks mis mee.

Maar we moeten ons niet laten tegenhouden door de mening van anderen (oké er zijn misschien gevallen waarin het soms wel handig is). Als jij iets wil, dan moet je dat doen. Op jouw manier. Want zeg nou zelf: het is toch zonde als jij een wonderidee hebt maar het niet uitvoert, omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is? En wie bepaalt dat eigenlijk? Wees niet zo streng voor jezelf. Jouw ideeën zijn goud waard. Wat een ander daarvan vindt, moet diegene lekker zelf weten. Als jij maar gelooft in jezelf, dat is het belangrijkste. En ja misschien faal je. En ja misschien is de uitwerking van je idee niet handig of loopt het niet zoals je had bedacht. Als je het niet probeert zul je het nooit weten. Niet perfect is ook goed.

Welk topidee heb jij?

Geplaatst in Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , , , .