Even lekker helemaal zen

lekker zen

Ken je dat gevoel? Je rent voor je gevoel van de ene afspraak naar de volgende. Naast je werk probeer je tijd te maken om te gaan sporten, om gezellig te doen met je vrienden, om langs te gaan bij je familie en tussendoor heb je ook nog een relatie waar je aandacht aan wil besteden. Je bent continu bezig een balans te vinden tussen doen wat je moet doen (of wat er van je wordt verwacht) en het proberen te ontspannen. Vooral aan het einde van de week ben ik moe van al deze dingen en snak ik naar wat ontspanning. Ik kan dan echt uitkijken naar een avondje lekker thuis. Maar de dingen die ik doe om te ontspannen bestaan vaak uit onderuitgezakt naar een slecht televisieprogramma kijken, kijken naar een serie of film (die je volgens vrienden ‘echt gezien moet hebben!’), een beetje scrollen door Facebook en Instagram en rondsurfen op internet. Niet bepaald lekker zen!

Ook in de weekenden is het vaak druk. Afspraken, boodschappen doen en zorgen dat je huis er toonbaar uitziet voor als er iemand (onverwachts) over de vloer komt. Nou geef ik toe dat het ook wel lekker voelt als je al deze dingen weer hebt gedaan en je dan trots bent op het resultaat. Maar echt even tijd voor jezelf en tijd samen met je partner is er dan niet altijd bij. En dan is het alweer zondagavond en voel je alweer aan alles in je lijf dat het morgen dan toch echt weer maandag is en we weer mogen moeten werken. 

Van het scrollen door mijn Instagram en het kijken naar televisieprogramma’s word ik niet bepaald zen. Overal zie je perfecte plaatjes, van perfecte mensen en perfect opgeruimde huizen met veel te mooie perfecte meubels. Resultaat: ik denk alleen maar ‘dat wil ik hebben’, ‘ik wil daar ook zijn’, ‘zit ik hier een beetje onderuitgezakt te wezen’en ‘hoe komt dat huis zo ontzettend mooi (en schoon)’. En dat voelt eigenlijk helemaal niet ontspannen.

Soms ga ik ter ontspanning, en gewoon omdat het heel leuk is, een weekendje weg naar een leuke stad. Maar uiteindelijk voelt dat ook helemaal niet ontspannen. Als ik naar een leuke stad ga, ga ik daarheen met een reden. Er zijn leuke dingen te bezoeken of er zijn leuke dingen te doen in de buurt. Uiteindelijk probeer ik alle leuke dingen dan in 2 dagen te proppen en eindstand: ik kom op zondagavond moe thuis en ben alles behalve lekker zen. 

Een paar maanden geleden ben ik samen met een vriendin de ontspanning gaan opzoeken in een huisje in de natuur. En man, wat was dat heerlijk! Zo heerlijk zelfs, dat ik afgelopen week terug ben gegaan, maar dit keer met mijn vriend. Het huisje staat in de buurt van de Veluwe en heeft precies alles wat je nodig hebt. En dat is dus geen televisie, geen internet en vooral heel veel ontspanning. Lekker wandelen over de Posbank, een biertje met bittenballen in de zon en koffie met taart. Maar vooral het gevoel hebben van ‘niks moet, alles mag’. We gingen er heen zonder plan. Geen idee wat we in dat weekend wilde gaan doen en dat gevoel was echt heerlijk. Tijdens zo’n weekendje weg pak ik er een goed boek bij en kan ik uren lezen, terwijl het thuis voelt als een soort van nutteloze tijdsbesteding. Wanneer ik een dagje thuis ben, heb ik de hele tijd het gevoel dat ik dingen nog moet doen. En al doe ik ze soms niet (iets met uitstelgedrag), toch zit het de hele tijd in mijn hoofd waardoor ik niet echt kan genieten van de dingen die ik doe. 

lekker zen

Een weekendje weg naar een huisje in een mooie omgeving is dus echt een aanrader! Hier een aantal tips om optimaal te kunnen genieten en even helemaal tot rust te komen. Even lekker helemaal zen!

1. Zoek een huisje in een mooie omgeving. En dan dus vooral niet in de buurt van een grote stad. Zoek bijvoorbeeld een huisje in het bos of aan het strand. Het is juist heel fijn als er niet veel te doen is in de buurt.

2. Neem een tas mee vol met dingen die je leuk vindt om te doen en waar je van kan ontspannen, zoals boeken en tijdschriften. Leg jezelf niet de druk op dat je vervolgens alles uit die tas moet doen, maar neem het mee met het idee ‘wie weet heb ik er zin in’.

3. Plan vooral niet te veel in voor het weekend. Laat het weekend op je afkomen en kijk op het moment zelf waar je zin in hebt en wat goed voelt.

4. Zorg dat je op de dag van aankomst alle boodschappen doet, zodat je er ook niet meer aan hoeft te denken dat je boodschappen moet gaan doen. En daarbij heel belangrijk: zorg voor genoeg lekkere dingen. Wij maakten een heerlijke borrelplank met kaas, worst, olijven en broodjes en haalden een paar flessen wijn (een weekendje zen is niet te combineren met kilo’s kwijtraken).

5. Ga ook vooral naar buiten! Ik weet dat het verleidelijk is om lekker lui op de bank te hangen, maar voor mij is het maken van een mooie wandeling ook echt ontspanning. Van de hele dag binnen zitten ga je je soms ook niet bepaald top voelen. Dus maak een wandelingetje naar een leuk koffietentje en trakteer jezelf op een stuk taart. 

6. Zorg voor ontzettend fijn gezelschap. Neem iemand mee met dezelfde verwachtingen en bedoelingen voor het weekend. Op deze manier hoef je ook niemand teleur te stellen als jij gewoon de hele dag in je joggingsbroek op de bank wil hangen met een boek. Iemand met wie je uren kan praten, maar met wie je ook heel fijn stil op de bank kan zitten. 

7. Probeer je telefoon eens links te laten liggen. En dat is best wel moeilijk. Ik ga tegenwoordig nergens meer heen zonder telefoon en ik zoek de hele dag door van alles op. Als ik een berichtje binnen hoor komen wil ik heel graag weten van wie en waar het over gaat. Maar probeer eens te denken ‘het kan vast ook wel een uurtje wachten’ en leg je telefoon gewoon een stuk bij je vandaan. 

Hoe zorg jij voor ontspanning en wat doe jij het liefst als je even een moment hebt voor jezelf? In ben heel benieuwd wat jij doet om lekker zen te worden.

Geplaatst in Feelgood, Gezondheid, Lifestyle, Reizen en getagd met , , , , .