Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens

goede voornemens

Aftellen, aftellen, aftellen. We tellen allemaal af naar dat ene moment dat er een nieuw jaar begint. 2020. Volgens iedereen wordt het een te gek jaar, vol nieuwe uitdagingen, veel liefde, mooie avonturen en geweldige kansen. Tenminste, dat hoop je dan. We beginnen het nieuwe jaar vol goede moed en hopen niet onderuit getrapt te worden door de realiteit. En bij dit nieuwe jaar horen natuurlijk ook goede voornemens. Maar waarom is het bedenken van goede voornemens voor het nieuwe jaar nou zo’n belangrijk ding? En vooral: waarom lukt het nou niet om die goede voornemens vol te houden?

Elk jaar rond de kerst kijk ik samen met een vriendin terug op het afgelopen jaar en stellen we doelen voor het nieuwe jaar. De oude doelen worden beoordeeld: hebben we ze behaald of niet? Zo ook afgelopen kerst. De doelen variëren van ‘dit jaar laat ik een tatoeage zetten’tot ‘ik moet dit jaar meer boeken lezen’. En ik was best trots op het resultaat: 6 van de 11 doelen behaald. Dat is toch meer dan de helft. De rede waarom ik, en zoveel anderen, goede voornemens bedenken is omdat je graag een frisse start wil maken. Het oude jaar laat je achter je en alles wat in dat jaar niet goed ging wil je aankomend jaar aanpakken. Meer sporten, minder drinken, afvallen, meer leuke dingen doen, meer genieten en noem zo maar op. 

Elk jaar weer bedenk ik goede voornemens, om vervolgens ergens in januari te concluderen dat het me weer niet is gelukt alle goede voornemens vol te houden. Maar blijkbaar ben ik niet de enige: ongeveer 65% van de mensen lukt het niet goede voornemens vol te houden. En dit is waarom het mij niet lukt:

Niet het juiste moment voor goede voornemens

Uit onderzoek blijkt dat januari helemaal niet het juiste moment is om te beginnen met goede voornemens. We zouden er op dat moment eigenlijk helemaal niet klaar voor zijn. Hier kan ik mij best in vinden. In januari is het koud en donker. Het liefst kruip ik onder een dekentje op de bank met een flinke mok thee, maar vooral met een veel flinkere reep chocolade (de smaak maakt me dat moment niet eens zoveel uit). Ik heb op dat moment ook helemaal geen zin om te gaan sporten, leuk te doen en aan mijn goede voornemens te denken. Een goede vriendin van mij bedenkt haar goede voornemens vaak op het moment zelf. In afgelopen mei besloot zij dat ze gezonder wilde eten en 10 kilo wilde afvallen. Ze besloot het van het ene op het andere moment. Ze maakte een afspraak bij een diëtiste (die ze eigenlijk niet eens per se nodig had) en begon. Een half jaar later: 10 kilo lichter, een stuk meer energie en ontzettend happy met de keuze die ze heeft gemaakt. En dat niet alleen: ze heeft nu een hele andere leefstijl. Ze gaat nog steeds naar feestjes, drinkt nog steeds wijn en houdt nog steeds enorm veel van eten (net als ik). Maar daarnaast is ze veel aan het sporten en eet ze gezondere dingen dan dat ze eerst deed. Ik ben super trots op haar en zie haar doorzettingsvermogen is ook echt een inspiratie.

Ik stel te veel doelen

Het lijkt soms wel een doel op zich: bedenk zoveel mogelijk goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik kan er zo wel 10 bedenken. Maar allemaal dingen tegelijk niet mogen of meer moeten doen is ook helemaal niet leuk. Het werkt beter wanneer je je focust op een bepaald doel. Wanneer dit doel is bereikt mogen we weer nadenken over een nieuw doel.

De goede voornemens zijn helemaal niet duidelijk

De doelen zijn vaak niet duidelijk en ook nog eens veel te groot. Bijvoorbeeld het doel: meer sporten. Lekker makkelijk. Als ik nu nooit sport, is het doel al behaald als ik in het nieuwe jaar minimaal 1 keer ga sporten. Maar geeft het dan voldoening? Nee! En vind ik zelf dan dat ik het doel heb behaald? Nee ook niet. Het doel voelt daarom eigenlijk heel erg groot. Wanneer heb ik dat doel nou eindelijk eens behaald? Tijdens mijn opleiding leerde ik over het stellen van SMART doelen. Deze doelen zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Voor het halen van bepaalde doelen is het handig om goed na te denken over wat je echt wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Maak gebruik van tussendoelen! Want op deze manier kun je jezelf belonen en trots zijn op jezelf. Dus het doel ‘meer sporten’ moeten we anders formuleren. Bijvoorbeeld: In februari ben ik gemiddeld twee keer in de week naar de sportschool geweest en heb ik daar minimaal 45 minuten gesport aan de hand van een sportschema. Elke week in februari kan je nu even reflecteren op je eigen handelen. Heb je het aan het einde van de maand gehaald? Whoehoe! Je mag trots zijn op jezelf. Stel een nieuw doel voor de komende maand. Heb je het niet gehaald? Dat is jammer. Maar probeer dan na te denken waarom niet en stel een nieuw doel die je wel kunt halen voor de komende maand. 

Ik geef te snel op

Oké, dus we hebben nu een goed moment gevonden om een goed voornemen te gaan starten, we hebben niet te veel doelen tegelijk gesteld en we hebben onze doelen SMART geformuleerd en gebruiken tussendoelen om feestjes te vieren en trots te zijn op onszelf. Maar dan komt dat ene moment: je hebt het doel niet gehaald. Je kunt nu twee dingen denken: 1) jemig wat ben ik stom, volgende week ga ik extra veel sporten of 2) oké laat maar, ik haal mijn doel nu toch al niet meer. Vaak val ik dan onder optie 2 en bedenk dan een nieuw moment om te starten met mijn goede voornemen. Maar waarom kunnen we niet gewoon denken: oké heel erg jammer, ik baal van mezelf, maar volgende week ga ik even knallen. Het is niet erg om af en toe even in een dipje te zitten en even geen zin te hebben in doen wat je moet doen (ook niet als je het van jezelf moet en verder van niemand anders). Om nog even terug te komen op die vriendin van mij: zag ze na twee weken op de weegschaal dat ze een kilo was aangekomen, dan baalde ze even heel hard maar ging ze er weer voor de volle 100% tegenaan om haar doel te gaan bereiken. 

Stop met kijken naar wat niet goed is gegaan, maar kijk naar wat je wel hebt bereikt. Stop met opgeven en denken ‘het lukt me toch niet’. Want een van mijn goede voornemens was het schrijven van mijn eerste blog, en dat is toch mooi gelukt. Het is misschien lekker niet perfect, maar ik ben er wel trots op.

goede voornemens
Geplaatst in Feelgood, Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: LOVELY december! - Lekker niet perfect - Tips & inspiratie voor een happy lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *