Honderdduizend hobby’s

Soms raak ik met iemand aan de praat en na een paar vragen zoals ‘waar kom je vandaan?’ en ‘wat doe je voor werk?’ komt dan altijd ook die vraag ‘en wat doe je zoal?’ of ‘wat zijn je hobby’s?’. Ik moet dan altijd even heel goed nadenken en ik lijk nooit goed voorbereid op die vraag. Tja.. wat zijn mijn hobby’s eigenlijk? 

Eigenlijk is mijn grootste hobby eten. Uiteten gaan, taart eten, borrelplanken maken met veel te veel lekkere dingen erop of lekker ergens gaan lunchen. Maar telt dat als hobby? In het jaar 2016 had ik op mijn lijstje met goede voornemens het doel ‘een hobby zoeken’ staan. Eigenlijk met de reden dat ik het zo ontzettend tof vind als mensen een echte hobby hebben. Dat sommige mensen een bepaalde bezigheid hebben die ze zo leuk vinden om te doen dat ze het een hobby kunnen noemen en tijd vrij maken om deze bezigheid uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld: muziek maken, dingen bouwen, gamen en schilderen. Voor mijn gevoel had ik niet echt een hobby. Ik vind heel veel dingen leuk om te doen, maar om het nou echt een hobby te noemen… Toen ik laatst door al die doelen aan het bladeren was, zag ik dat ik het doel ‘een hobby zoeken’ heb behaald. Maar ik zou niet meer weten welke echte hobby ik in dat jaar dan heb gevonden. 

Ik ben een persoon die aan heel veel begint, maar heel veel niet afmaakt of er na een tijdje weer mee stopt. Zo heb ik ooit bedacht dat ik gitaar wilde leren spelen. Ik begon heel fanatiek, maar ergens stop ik er dan toch weer mee. En gitaarspelen kan ik nu nog steeds niet (op het liedje ‘happy birthday’na). Ook wilde ik leren breien. Nu heb ik wel twee hele sjaals afgerond (waar ik heel trots op ben) en ben ik deze winter weer begonnen aan een nieuwe sjaal, maar verder dan het simpele breien ben ik nog nooit gekomen. Toen kwam het moment waarop ik graag mooie foto’s wilde maken met een echt goede camera. Maar ook hier heb ik me niet genoeg in verdiept, waardoor het eigenlijk niet goed lukt. En mijn interesse is niet zodanig hoog dat ik er dan veel tijd in wil stoppen. Ik heb ook een hele tijd geprobeerd te tekenen en te schilderen, maar was eigenlijk nooit echt blij met het resultaat. Ook heb ik bedacht dat ik het leuk vind om mijn hobby voor eten dan maar te combineren met het bakken van taarten. Maar ook dit eindigde niet in een officiële hobby en daarnaast moest ik dan de hele tijd al die taarten opeten (wat dan weer niet aansloot bij mijn doel ‘gezonder eten’). Boeken lezen behoort ook echt tot iets wat ik heel leuk vind om te doen. Maar het ene moment lees ik drie boeken in de maand en het volgende moment lees ik drie letters. Het volgende dat me heel gaaf lijkt is om te kunnen werken met een naaimachine en zelf een keer een kledingstuk te maken. Ik heb ooit wel zelf de gordijnen ingekort, na uitgebreide uitleg van mijn lieve moeder (dankjewel daarvoor!) maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen om een kledingstuk te maken. Misschien moet ik beginnen bij het kopen van een naaimachine en deel te nemen aan een naaiclubje? Tot slot is in 2020 is het schrijven van deze blog ontstaan. De reden hiervoor is dat ik het heel leuk vind om te schrijven, maar hier eigenlijk nooit echt een doel voor heb gehad.

Conclusie: er zijn honderdduizend dingen die ik leuk vind om te doen of graag zou willen leren. Ik zou het heel tof vinden om eens echt ergens in uit te blinken, echt iets heel leuk te vinden en echt graag mijn tijd aan iets te besteden. Ik vind het zo knap als mensen iets hebben gevonden waar ze zichzelf helemaal in kunnen verliezen, waar ze helemaal in op kunnen gaan. Maar aan de andere kant: is het hebben van een hobby nou eigenlijk wel echt zo belangrijk? Waarom wil ik zo graag iets hebben wat ik echt heel erg leuk vind om te doen, terwijl er zo veel dingen zijn die ik heel leuk vind om te doen? Ik kan natuurlijk op de vraag ‘wat zijn je hobby’s?’ ook gewoon een hele opsomming noemen van alle dingen die ik graag doe, of dat nou eten is, het spelen van ‘happy birthday’ op mijn gitaar of het breien van steeds dezelfde sjaal. En als ik echt de ambitie heb om ergens in uit te gaan blinken, dan zal ik daar vast wel een keer echt de tijd voor nemen. Dat blijkt maar weer met het schijven van deze blog! 

Heb jij soms ook het gevoel dat je niet echt een hobby hebt? Of heb jij een echte hobby of iets wat jij echt het allerliefste doet? Ik ben heel benieuwd! Laat het mij weten via Instagram

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle, Persoonlijk en getagd met , , , .