Waar komt het vandaan?

Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik niet altijd denk aan waar de producten vandaan komen. Ik voel me dan net een kleuter die op de vraag ‘waar komt melk vandaan?, reageert met ‘uit de supermarkt’. Zeker nu er allemaal commercials op TV zijn over boeren, bakkers en bloemenkwekers, ben ik me er weer even bewust van dat deze producten ergens vandaan komen.

Hoezo uitverkocht?

In de wereld van nu wordt alles aan de lopende band geleverd. En dat zijn we ook enorm gewend. We staan dan ook gek te kijken als dingen ineens niet leverbaar zijn of tijdelijk uitverkocht. Eigenlijk kunnen we dat moeilijk accepteren. We willen het nu en snel.

En dat snelle leveren komt natuurlijk doordat heel veel is geautomatiseerd. Er zijn supersnelle en superslimme machines, apparaten en robots die ervoor zorgen dat wij alles kunnen kopen wat we maar willen. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Vroeger

Mijn oma haalde vroeger haar groente bij de groenteboer, haar brood bij de bakker, haar vlees bij de slager en haar vis bij de visboer. De generatie van nu bestelt voor een groot deel online en dan alles lekker makkelijk in een keer bij elkaar. En als ik zo om me heen kijk, is het ook moeilijk om een groenteboer te vinden.

sdr

Bewustwording

Doordat alles zo makkelijk wordt gekocht en in grote hoeveelheid aanwezig is, vergeet ik soms even dat die melk dus ooit in een koe zat. Dat de kip die ik eet als avondeten eerst veren had. Dat de reep chocola is gemaakt van cacoabonen (plus heel veel suiker). En zelfs dat de mooie tulpen die in m’n woonkamer staan ergens zijn gekweekt en dus niet met een druk op de knop uit een machine komen gerold.

Af en toe even stilstaan bij en nadenken over waar iets vandaan komt is zo gek nog niet. Je gaat de dingen en het werk dat mensen leveren zodat jij het kunt kopen weer even een beetje meer waarderen. Ik ga ook steeds meer kleine boetiekjes waarderen en de uniekheid van dingen. Zo kan een niet perfect kopje veel leuker zijn dan eentje van de ikea waar er duizenden van zijn.

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle en getagd met , , .