Ontdek hoe je jouw pannenkoekenplant laat stralen: 5 essentiële tips!

Pannenkoekenfamilie. Het mag dan geen officieel woord zijn, maar het klinkt wel leuk. Sinds ik zes jaar geleden een baby pannenkoekenplant kreeg op onze housewarming, is het hier een heuse babyboom gaande. Van die ene baby heb ik een bloeiende ‘megamama’ gemaakt en momenteel pronken er zes pannenkoekenplanten in mijn huis, terwijl er al zeker twaalf het huis uit zijn! Onlangs plaatste ik een foto op Instagram van mijn nieuwste pannenkoekenbaby’s en kreeg de vraag hoe ik die plantjes zo goed laat groeien. Lees hieronder mijn tips en creëer ook een jouw pannenkoekenfamilie!

pannenkoekenplant

Welk doel zou jij graag willen behalen? Het doelenboek helpt je om haalbare doelen op te stellen en aan de slag te gaan met jouw doelen! Bestel hem hier!

Tip 1: Optimaal verzorgen

Het lijkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar het goed verzorgen van je plant kan soms uitdagend zijn. Hoeveel licht heeft jouw pannenkoekenplant nodig? Hoeveel water moet je geven? Ik plaats mijn pannenkoekenplanten in een lichte ruimte, maar vermijd direct zonlicht gedurende de dag. Ik geef eens in de twee weken water, maar niet te veel. Wist je dat planten eerder sterven door te veel dan te weinig water? Extra tip: Er bestaat een handige app, Plantsome, die je helpt bij de juiste verzorging voor je planten. Voeg al je planten toe en ontvang meldingen over wanneer en hoeveel water ze nodig hebben.

Tip 2: Geef voldoende ruimte

Als je pannenkoekenplant niet goed groeit, ondanks goede zorg, kan het zijn dat hij niet genoeg ruimte heeft. Verpot de plant in een grotere pot. Want zeg nou zelf, je bent zelf ook gelukkiger in een ruimere omgeving, toch? Dat geldt ook voor je pannenkoekenplant. Bovendien heb je dan meteen een excuus om mooie nieuwe potten te kopen!

kleine pannenkoekenplanten

Wil je op de hoogte blijven van Lekker niet Perfect? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nu het gratis e-book De weg naar haalbare doelen! Schrijf je hier in.

Tip 3: Ververs de aarde

Het kan gebeuren dat de aarde van je pannenkoekenplant niet genoeg voedingsstoffen meer bevat. Als je te veel water hebt gegeven, kan de aarde gaan schimmelen, wat ook niet bevorderlijk is voor je pannenkoekenplant. Het kan dan helpen om je plant in nieuwe aarde te zetten. Eens in de zoveel tijd helpt het ook om je plant wat plantenvoeding te geven.

Tip 4: Kweek pannenkoekenplant baby’s

Je pannenkoekenplant maakt baby’s! Dit herken je aan een plantje dat groeit vanuit de stam van de pannenkoekenplant. Zie je een baby groeien? Maak dan een nieuwe pannenkoekenplant! Snijd de baby zo dicht mogelijk bij de stam van de mamaplant af, zet hem in een bakje met water en laat zo wortels groeien. Na ongeveer twee weken heeft het plantje genoeg wortels om het in een pot te zetten. Daar groeit het vrolijk verder. Voilà, je hebt er een pannenkoekenplant bij!

kleine pannenkoekenplanten

Tip 5: Geef liefde aan je pannenkoekenplant

Liefde maakt alles mooier, zelfs je planten. Onderzoek heeft aangetoond dat planten reageren op hun omgeving. Geef je plant dus af en toe een knuffel en vertel hem dat hij er goed uitziet. Net als mensen gedijen planten bete met liefdevolle aandacht.

Ik hoop dat deze tips je pannenkoekenplant binnenkort laat schitteren! En als je straks tientallen baby’s hebt, deel ze dan uit! Wat is er nou leuker dan een zelfgekweekte plant cadeau doen? En zo kunnen je vrienden, collega’s, kennissen en familie ook zelf een pannenkoekenfamilie beginnen. Zo kan jouw pannenkoekenplant een over-over-over-over-over-grootmoeder worden.

Cover een passievolle zomer

Bekijk mijn boeken

Wist je dat ik naast blogs ook boeken schrijf? Neem een kijkje!

Geplaatst in Wonen en getagd met , , , .