5 praktische tips om zelftwijfel te overwinnen

Iedereen heeft er wel eens last van: twijfelen. Ik kan bijvoorbeeld twijfelen over wat ik wil eten of over welke nieuwe telefoon ik moet kopen. Soms twijfel ik of ik tijdens het wandelen links- of rechtsaf moet gaan. Twijfelen is helemaal niet erg. Het helpt je om even goed na te denken voordat je een besluit neemt. Het wordt wel een probleem als die twijfel op jezelf slaat; zelftwijfel. Het twijfelen wordt nu veroorzaakt door onzekerheid. Zelftwijfel zorgt ervoor dat je sommige dingen misschien niet doet, bijvoorbeeld uit angst om te falen of omdat je bang bent wat anderen er wel niet van zullen denken…

Hoe zelftwijfel je geluk beïnvloedt

Wanneer je twijfelt aan jezelf, maak je je leven een stuk minder leuk. In plaats van te genieten van de leuke dingen en de dingen die je te wachten staan, maak je je druk over of jij wel goed genoeg bent. Het gevolg daarvan is stress, het geeft je een neerslachtig gevoel en het zorgt ervoor dat je sommige dingen misschien niet doet, die je wel zou kunnen. Twijfelen voedt je onzekerheid. Het is een soort neerwaartse spiraal en het versterkt elkaar. Uiteindelijk beïnvloedt dit de mate van geluk die jij voelt, doordat je bijvoorbeeld dingen niet doet, die je eigenlijk wel zou willen of doordat je iets in je leven niet verandert, omdat je denkt dat je het niet kan.

Hierbij een paar voorbeelden van situaties waarin zelftwijfel jouw geluk beïnvloedt:

  • Op gebied van professionele ontwikkeling: je solliciteert niet naar een nieuwe baan, omdat je twijfelt of je die nieuwe functie wel aankan. Zelftwijfel weerhoudt je ervan om te geloven in je capaciteiten en kansen.
  • Op gebied van creatieve expressie: je zou misschien eigenlijk een boek willen schrijven, maar door zelftwijfel denk je dat je dat niet kan en durf je datgene wat je hebt geschreven niet te delen met iemand anders.
  • Op gebied van levensdoelen en dromen: je hebt bepaalde doelen en dromen, maar door zelftwijfel durf je geen stappen te zetten of risico’s te nemen. De twijfel zorgt ervoor dat langgekoesterde ambities niet bereikt worden.

Wil jij echt een boek schrijven? Neem dan eens een kijkje op www.schrijfwonder.nl!

Waarom je eigenlijk niet aan jezelf zou moeten twijfelen

Twijfelen aan jezelf kan een grote impact hebben op je leven, maar vaak is het nergens voor nodig. Het ontstaat dus door onzekerheid en wordt alleen maar groter wanneer je jezelf continu vergelijkt met anderen. Vergeet niet dat de personen waar jij jezelf mee vergelijkt ook zo hun problemen en imperfecties hebben. Het leven van een ander kan zo perfect lijken, zoals je ziet op social media, maar vaak is dat helemaal niet zo.

Het gaat erom dat je blij bent met jezelf, zoals jij bent. Los van anderen. Kijk in de spiegel en stop met jezelf omlaag praten. Want ook jij doet er toe en ook jij hebt geweldige eigenschappen en competenties waar je trots op kan zijn. Kijk naar wat je allemaal hebt bereikt in je leven. En wees trots op wie je bent! Want een perfect leven, dat maak je zelf. Niemand anders gaat dat voor je doen.

Lees voor inspiratie mijn blog: wat is perfectie?

wat is perfectie

Tips om te stoppen met zelftwijfel

Ja allemaal lekker makkelijk gezegd, Mirjam! Ik snap dat het moeilijk is om over je onzekerheden heen te komen en dat de twijfel over jezelf niet een kwestie is van een schakelaar omzetten. Maar misschien helpen onderstaande tips jou om die zelftwijfel toch wat omlaag te brengen.

Maak jezelf mooi!

Draag je mooiste bloesje, doe je lievelingsketting om en trek die schoenen aan die zo leuk staan bij die ene jurk. Je wordt blijer als je in de spiegel kijkt en je je mooiste kleren draagt en je haar hebt gedaan, dan wanneer je in je comfy joggingbroek met oversized trui ten tonele verschijnt. Voor je zelfvertrouwen werkt het om je mooi aan te kleden en iets extra’s te doen aan je uiterlijke verzorging. Vergeet ook niet om jezelf een compliment te geven en zeg tegen je spiegelbeeld: je ziet er goed uit vandaag! Of: je bent mooi! En de kracht zit in herhaling! Doe dit dus elke ochtend als je jezelf ziet 🙂

Kijk naar jezelf

En dan niet naar hoe je eruit ziet, maar naar alles wat je kan en wat je hebt bereikt. Denk na over dingen waarvan je dacht dat je ze niet kon, en die je wel hebt gedaan. Doe dit ook met bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Welke keuzes maakte je waarbij de uitkomst positief was? Houd een dagboek bij waarin je al deze positieve gedachten, prestaties en eigenschappen noteert! Zelfs op dagen dat je zelftwijfel heel groot is, is er iets positiefs dat je kan opschrijven. Zeker weten!

Vier je successen

Spreek met jezelf af dat je alles waar je blij van wordt in de toekomst viert. Dat hoeft niet altijd met slingers, ballonnen en taart. Dit kan ook door jezelf te trakteren op een schouderklopje of door een vooraf bepaalde beloning, zoals een avondje op de bank met een boek en een reep chocolade. Ikzelf doe dit ook voor mijn doelen en daarvoor gebruik ik het doelenboek. Sta niet te lang stil bij dingen die je niet zijn gelukt. Schrijf op waar je trots op bent, of iets nou lukt of niet. En vier alle mijlpalen. Dit zorgt voor een positieve mindset en daarmee vergroot je zelfvertrouwen!

Maak jij van minder twijfelen aan jezelf een doel? Noteer het in het doelenboek ! Dit boek bevat ruimte voor reflectie en het vieren van successen!

Doelenboek

Verzamel complimenten

En dan bedoel ik niet dat je langs alle huizen (vrienden) moet gaan met de vraag om een complimentje in jouw collectebus (hoofd) te stoppen. Wees je bewust van de complimenten die anderen aan je geven gedurende de dag. Dat kan iets kleins zijn als ‘wat zit je haar leuk vandaag‘ of iets groters als ‘wauw dat heb je echt heel goed gedaan!‘. Laat deze complimenten niet het ene oor in en het andere oor weer uitvliegen, maar probeer ze allemaal te verzamelen. Schrijf ze op in een leuk notitieboekje. Op dagen dat je zelfvertrouwen even minder is en de zelftwijfel te veel aanwezig is, blader je weer even door de complimentjes!

Leer van je fouten

Iedereen maakt fouten. Dat doe jij, maar ook die persoon waarvan jij denkt dat hij/zij een perfect leven heeft. Fouten zorgen ervoor dat we kunnen leren. Maar dat gebeurt niet zomaar. Door alleen maar te balen van je fouten en van de dingen die niet lukken, ga je niet veel leren. Waar je wel van leert is reflecteren. Bijvoorbeeld door deze stappen te doorlopen:

  • Wat is de specifieke fout?
  • Welke actie(s) had je anders kunnen doen?
  • Wat kan je in het vervolg anders aanpakken?

Door te reflecteren op de dingen waar je niet blij mee bent, open je de weg naar de dingen waar je wel blij van wordt. Want als je weet wat je anders kan doen, kan je dat in de toekomst gebruiken. En lukt het dan nog niet? Dan reflecteer je opnieuw en opnieuw en opnieuw. Zo wordt je steeds een betere versie van jezelf!

Geplaatst in Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling.