5 tips om te stoppen met twijfelen aan jezelf

Je wilt iets doen, maar vraagt je af of je het wel kan. Je moet een belangrijke beslissing nemen, en vraagt je af of je wel de juiste keuze maakt. Herken je dat? Dat komt door de twijfel aan onszelf. Je twijfelt of je niet beter voor A of B kunt gaan. Je twijfels of je iets wel kan doen wat van je wordt gevraagd. Of je twijfelt over iets dat je graag wilt doen en laat je tegenhouden door een gevoel dat het je toch nooit gaat lukken. We twijfelen allemaal wel eens. En ergens is dat ook niet per se erg. Het is goed om even stil te staan bij jouw kracht en datgene wat je wel en niet kan. Maar de onzekerheid die daarbij een rol speelt, die is minder prettig. Het zorgt er namelijk voor dat je sommige dingen misschien niet doet uit angst om te falen of uit angst wat anderen er wel niet van zullen vinden.

Gevolgen van twijfelen aan jezelf

Wanneer je twijfelt aan jezelf, maak je je leven een stuk minder leuk. In plaats van te genieten van de leuke dingen en de dingen die je te wachten staan, maak je je druk over of jij wel goed genoeg bent. Het gevolg daarvan is stress, het geeft je een neerslachtig gevoel en het zorgt ervoor dat je sommige dingen misschien niet doet, die je wel zou kunnen.

Twijfelen voedt daarnaast je onzekerheid. Het is een soort neerwaartse spiraal die ervoor zorgt dat je onzekerheid groeit en daarmee ook je twijfel. Dit kan bijvoorbeeld gaan over je competenties, je intelligentie, je uiterlijk of over hoe jij je gedraagt. Steeds wanneer je iemand anders ziet en denkt ‘hij/zij ziet er veel mooier uit dan ik‘ geef je jezelf de bevestiging dat je onzeker moet zijn. Of als je op je werk denkt ‘die opdracht zal mijn collega veel beter doen dan ik‘ zul je ook gaan geloven dat jij het dus niet kan en neemt de twijfel over jezelf alleen maar toe.

Waarom we niet zouden moeten twijfelen

Twijfelen aan jezelf kan een grote impact hebben op je leven, maar vaak is het nergens voor nodig. Het ontstaat dus door onzekerheid en wordt alleen maar groter wanneer je jezelf continu vergelijkt met anderen. Maar! Vergeet niet dat de personen waar jij jezelf mee vergelijkt ook zo hun problemen en imperfecties hebben. Het leven van een ander kan zo perfect lijken, zoals je ziet op social media, maar vaak is dat helemaal niet zo. Het gaat erom dat je blij bent met jezelf, zoals jij bent. Los van anderen. Kijk in de spiegel en stop met jezelf omlaag praten. Want ook jij doet er toe en ook jij hebt geweldige eigenschappen en competenties waar je trots op kan zijn. Kijk naar wat je allemaal hebt bereikt in je leven. En wees trots op wie je bent! Want een perfect leven, dat maak je zelf. Niemand anders gaat dat voor je doen.

Lees voor inspiratie mijn blog: wat is perfectie?

wat is perfectie

Tips voor minder zelftwijfel

Ja allemaal lekker makkelijk gezegd Mirjam! Ik snap dat het moeilijk is om over je onzekerheden heen te komen en dat de twijfel over jezelf niet een kwestie is van een schakelaar omzetten. Maar misschien helpen onderstaande tips jou om die twijfel over jezelf toch wat omlaag te brengen.

Maak jezelf mooi!

Je wordt blijer als je in de spiegel kijkt wanneer je je mooiste kleren draagt en je haar hebt gedaan. Hoe verleidelijk het ook is om lekker comfy in je joggingbroek te gaan zitten met een oversized trui erbij, is het voor je zelfvertrouwen toch echt beter om je mooi aan te kleden en iets te doen aan je uiterlijke verzorging. Want wanneer je in de spiegel kijkt en denkt ‘ja ik zie er goed uit vandaag‘ zul je je die dag ook echt beter voelen over jezelf. Vergeet vooral niet het ook hardop een paar keer tegen jezelf te zeggen!

Kijk naar jezelf

En dan niet naar hoe je eruit ziet, maar naar alles wat je kan en wat je hebt bereikt. Denk na over dingen waarvan je dacht dat je ze niet kon, en dat later bleek dat je het wél kan. Doe dit ook met bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Welke keuzes maakte je waarbij de uitkomst positief was? Schrijf dit allemaal voor jezelf op. Op dagen dat je twijfelt aan jezelf kun je dit er nog eens bij pakken en krijg je zelfvertrouwen door datgene wat je zelf hebt gedaan!

Vier je successen

Spreek met jezelf af dat je alles waar je blij van wordt in de toekomst viert. Dat hoeft niet altijd met slingers, ballonnen en taart. Dit kan ook door jezelf te trakteren op een schouderklopje of door een vooraf bepaalde beloning. Ikzelf doe dit ook voor mijn doelen in het doelenboek. Sta niet te lang stil bij dingen die je niet zijn gelukt. Schrijf op waar je trots op bent, of iets nou lukt of niet. En vier alle mijlpalen. Dit zorgt voor een positieve mindset en daarmee vergroot je zelfvertrouwen!

Maak jij van minder twijfelen aan jezelf een doel? Noteer het in het doelenboek of het doelen e-book. Dit boek bevat ruimte voor reflectie en het vieren van successen!

Doelenboek

Verzamel complimenten

En dan bedoel ik niet dat je langs alle huizen (vrienden) moet gaan met de vraag om een complimentje in jouw collectebus (hoofd) willen stoppen. Wees je bewust van de complimenten die anderen aan je geven. Dat kan iets kleins zijn als ‘wat zit je haar leuk vandaag‘ of iets groters als ‘wauw dat heb je echt heel goed gedaan!‘. Laat deze complimenten niet het ene oor in en het andere oor weer uitvliegen, maar probeer ze allemaal te verzamelen. Pak er desnoods een leuk notitieboekje bij en schrijf alle complimenten die je krijgt daarin op. Op dagen dat je zelfvertrouwen even wat minder is, pak je je boekje vol complimenten er weer bij.

Leer van je fouten

Iedereen maakt fouten. Dat doe jij, maar ook die persoon waarvan jij denkt dat hij/zij een perfect leven heeft. Fouten zorgen ervoor dat we kunnen leren. Maar dat gebeurt niet zomaar. Door alleen maar te balen van je fouten en van de dingen die niet lukken, ga je niet veel leren. Waar je wel van leert is je fouten te reflecteren. Waarom is het niet gelukt? Welke actie(s) had je anders kunnen doen? Wat ga je in het vervolg anders aanpakken? Door te reflecteren op de dingen waar je niet blij mee bent, open je de weg naar de dingen waar je wel blij van wordt. Want als je weet wat je anders kan doen, kan je dat in de toekomst gebruiken. En lukt het dan nog niet? Dan reflecteer je opnieuw en opnieuw en opnieuw. Zo wordt je steeds een betere versie van jezelf!

Geplaatst in Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling.