Met de hoge huizenprijzen lukte het ons niet om een bestaande woning te kopen. Daarom schreven we ons in 2021 in voor een nieuwbouwproject. En yes, we werden ingeloot! Ondanks dat ik eigelijk liever bestaande bouw wilde, heeft het kopen van een nieuwbouwhuis ook best wat voordelen. Zo kun je zelf bepalen welke keuken en badkamer er in je nieuwe woning komen en kan je direct extra’s toevoegen aan je huis, zoals een uitbouw of een extra kamer op de zolderverdieping. Maar er komt ook heel wat kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis. En ik zag af en toe door de bomen het bos niet meer. Nu, begin 2023, krijgen we bijna de sleutel en ben ik blij dat het wachten er bijna op zit. Toen wij ons huis kochten had ik wel wat nieuwbouwhuis tips kunnen gebruiken. Daarom deel ik graag mijn tips voor een nieuwbouwhuis met je, zodat je je goed kunt voorbereiden.
Tip 1: Vraag hulp bij het afsluiten van de hypotheek voor je nieuwbouwhuis
Onze nieuwbouwwoning is het eerste koophuis dat wij kopen. Ik had daarom geen idee hoe een hypotheek werkt en waar je allemaal op moet letten. Het is dan fijn om met iemand te praten die daar verstand van heeft. Wij hebben contact opgenomen met Vereniging Eigen Huis. Dit is een onafhankelijke vereniging die je helpt bij het kopen en duurzaam en betaalbaar bewonen van je huis. Via VEH hebben we veel informatie gekregen over de mogelijkheden en de voordelen en nadelen daarvan. Zij kijken daarnaast waar je het beste je hypotheek kan afsluiten en sluiten voor jou de hypotheek af.
Tip 2: Praat erover met anderen
In je omgeving zijn misschien wel mensen die ook een (nieuwbouw)huis hebben gekocht. Zij weten vaak precies wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden. Deze tips kunnen je echt helpen! Maar ook mensen die een bestaande woning hebben gekocht zijn een goede bron van informatie. Waar lopen zij tegenaan in hun huis? Wat zouden ze graag anders hebben in hun woning, maar kan nu niet meer gemakkelijk worden aangepast? De hulp van anderen is echt heel prettig. Zo kom je ineens bij onderwerpen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had.
Tip 3: Financieel overzicht voor je nieuwbouwhuis
Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je alles precies kunt maken zoals jij dat wilt. Maar dit is ook direct een nadeel. Waar je bij bestaande bouw kan denken ‘die keuken vervangen we volgend jaar wel’, kan dat bij nieuwbouw niet. Want dan heb je gewoonweg geen keuken! De meeste dingen die je wil toevoegen of veranderen aan je woning moet tegelijk. De keuken, badkamer, vloer, muren… noem het allemaal maar op. Het is dus belangrijk om een financieel overzicht te maken van hoeveel budget je vrij hebt voor de aanpassingen en inrichting aan je nieuwe huis.
Tip 4: Budget goed verdelen
Wat samenhangt met tip 3, is het goed verdelen van je budget. Kijk wat je maximaal kan (of wil) besteden naast de aankoop van de woning zelf. Bepaal vervolgens waar je je geld aan gaat besteden. Wij hebben vooral op internet gekeken naar wat de kosten van alles een beetje gaat zijn. Maar…. er zijn altijd kosten waar je geen rekening mee houdt! Een badkamer kan op internet staan voor €5.000,- en dan denk je dat je er bent. Maar daar zitten dan bijvoorbeeld geen tegels bij of plaatsingskosten. Probeer dus vooraf inzicht te krijgen in deze ‘onzichtbare kosten’. Zet dus ruim in!
Tip 5: Denk ook aan extra kosten
Met alleen een badkamer, keuken en een vloer ben je er nog niet! Houd rekening met extra kosten voor bijvoorbeeld zonwering en raamdecoratie, de tuin (en dus ook een schutting die je soms zelf moet aanschaffen) en nieuwe meubels. Maar ook zaken als extra stopcontacten en het laten verleggen van leidingen. Bij nieuwbouw kost alles wat je anders wil extra! Zelfs als je zegt dat je een stopcontact weg wil laten ;).
Weet wel… een nieuwbouwhuis is vooral heel veel geduld hebben. Wij hebben bijna 2 jaar gewacht op de oplevering, maar het gaat nu toch echt bijna gebeuren! Ik hoop dat deze nieuwbouwhuis tips je gaan helpen.
Meer woonblogs? Bekijk ze hier!