Boekreview: De edele kunst van not giving a f*ck

Wauw, wat een goed boek. Op aanraden van mijn broer, las ik afgelopen tijd het boek De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson gelezen. En ik kan niet anders zeggen dan: AANRADER! Lees in deze boekreview waarom.

Bewustwording

Dit boek laat je nadenken over de dingen in je leven die je belangrijk vindt. En vooraal over waarom je deze dingen zo belangrijk vindt. Het boek laat je stil staan bij de dingen waar je een f*ck om geeft en maakt je meer bewust over waarom je daar precies iets om geeft. Het laat je inzien dat sommige dingen het helemaal niet waard zijn om een f*ck om te geven. In het boek maakt Mark Manson je duidelijk dat datgene wat je doet, voortkomt uit wat je belangrijk vindt en welke waarden jouw leven, gedrag en gevoelens bepalen.

Keuzes

Daarnaast laat dit boek je met verschillende voorbeelden zien dat je een keuze hebt in hoe je naar dingen kijkt, en welke impact dit achterlaat na een bepaalde gebeurtenis. Je kiest er namelijk zelf voor hoe je reageert op een gebeurtenis, doordat je in je hoofd bepaalde waarden hebt. Zo kan iemand op eenzelfde gebeurtenis anders reageren dan jij. De impact van een gebeurtenis wordt bepaald door de keuzes die jij maakt in waar je een f*ck om geeft. Maar ook laat hij zien dat alleen wanneer je iets echt wil bereiken, je ook de moeite wilt stoppen in datgene bereiken. En dat je soms misschien iets denkt te willen, maar de moeite er niet voor wil doen. En wil je het dan dus wel echt?

Falen

Tot slot laat het boek je zien dat falen een manier is om vooruit te komen. Pas wanneer je faalt, ben je in staat je te realiseren dat er dingen moeten gebeuren om iets te bereiken. Door enkel bang te zijn en je te laten leiden door je angst, blijft datgene wat je wil bereiken iets onmogelijks. Terwijl wanneer je actie onderneemt, dit resulteert in een emotionele reactie, wat vervolgens weer zorgt voor motivatie om door te gaan. Door te falen bereik je meer dan door helemaal niks te doen. Dus hup! Ga het gewoon doen. Ik schreef daar eerder een blog over, die kun je hier lezen.

Boekreview: conclusie

Ik raad dit boek aan iedereen aan. Het is namelijk een boek dat je laat nadenken over jezelf en over de dingen die jij belangrijk vindt (of denkt te vinden). Waarom vind ik dat zo belangrijk? Welke waarden doen er nou echt toe? Waarom maak ik me over bepaalde dingen zo druk? Om welke dingen wil ik een f*ck geven? En om welke dingen zou ik echt geen f*ck moeten geven?

Het boek is soms wel een beetje lastig te volgen. Mark Manson geeft zelf in zijn dankwoord ook aan dat dit boek begon als een onoverzichtelijke zooi. En dat kan ik me goed voorstellen! Uiteindelijk is er een mooi verhaal van gemaakt, maar soms moet je een stuk even twee keer lezen om echt te begrijpen wat hij er nou eigenlijk mee wil zeggen.

Heb jij dit boek al gelezen? Wat vond je er van? En welk boek zou ik nu moeten gaan lezen volgens jou? Let me know!

Geplaatst in Boekenkast, Ontwikkeling en getagd met .