Wat is perfectie

Tegenwoordig is iedereen op zoek naar perfectie. De perfecte look, de perfecte vrienden, het perfecte leven, de perfecte baan. En ga zo maar door. We willen namelijk allemaal steeds meer, beter en geweldiger. En hoe komt dat? Omdat het leven van anderen zoveel perfecter lijkt dan dat van onszelf. Eigenlijk is perfectie iets wat je zelf creƫert. Het zit allemaal tussen je oren. En dit is waarom.

Wat is perfectie?

Als je zoekt naar de betekenis van perfect of perfectie dan krijg je als omschrijving ‘volmaaktheid‘, ‘zonder fouten of gebreken‘ en ‘ideaal‘. En dat is het natuurlijk ook. Je zoekt naar het perfecte en het perfecte is dus de meest ideale situatie die geheel volmaakt is zonder fouten. Maar weet je wat het is: er is geen handboek voor wat een situatie of ding perfect maakt. Niemand zegt namelijk tegen jou wat je moet doen om het perfect te maken. Dit doe je helemaal zelf.

dit is perfectie

Wij maken perfectie

Het probleem is namelijk dat wij zelf bepalen wat perfectie is. Wat voor jou perfect is, is voor een ander verre van perfect. En andersom is dat natuurlijk ook. Wanneer jij een foto ziet van iemand kan je denken ‘whooo dat is echt een perfecte foto‘, terwijl de persoon op de foto naar deze foto kijkt en heel veel kritiek heeft. Zo is het vaak ook zo dat je door de Instagram van iemand scrolt en bedenkt dat die persoon echt een perfect leven heeft. Alles lijkt te kloppen en alles ziet er perfect uit. Maar eerlijk: je ziet maar 1% van hoe het leven van deze persoon er echt uitziet. Wie weet is deze persoon doodongelukkig en is het leven verre van perfect.

Ben jij op zoek naar een manier om je doelen te behalen? Klik hier om het doelenboek te bekijken!

De waarde

Conclusie: we maken onszelf helemaal gek met het streven naar perfectie. Je bepaalt zelf de waarde van perfectie. Je hecht namelijk bepaalde waarde aan bepaalde dingen. Je geeft heel veel f*ck om iets en heel weinig om iets anders. Dit is wat voor jou bepaald wanneer iets perfect is en wanneer iets keihard faalt.

“We maken onszelf helemaal gek met het streven naar perfectie.”

Misschien vind jij geld heel belangrijk en is je leven pas perfect als je heel veel geld verdient. Of geef je veel om een grote vriendenkring en is je level totaal niet perfect omdat je maar 2 hele goede vrienden hebt. Datgene wat jij belangrijk vindt in je leven, bepaald de mate van perfectie die je zal bereiken. Met andere woorden: perfectie zit tussen je oren.

dit is perfectie

De weg naar perfectie

Dus wat moet je doen om perfectie te bereiken? Een perfect leven begint dus bij jezelf. En dan bedoel ik niet dat je datgene moet gaan doen wat iedereen doet of waarvan je denkt dat anderen het zullen zien als perfectie. Het begint bij de waarden die jij hecht aan de dingen in je leven.

“Een perfect leven begint bij jezelf!”

Denk erover na wat voor jou perfect is en waarom dat zo is. Kijk realistisch naar waar je naar streeft en stel dit bij aan wat haalbaar is en waar je tevreden mee kan zijn. Natuurlijk is het mooi om dromen te hebben en om je dromen waar te maken. Maar deze dromen ga je nooit halen als je altijd maar meer, beter en geweldiger wilt.

Kijk dus eens naar je eigen perfecte leven en wees trots op wat je doet, wie je bent en wat je bereikt. Droom en geniet van de kleine dingen.

Ga aan de slag met jouw doelen en laat je dromen uitkomen! Bekijk het doelenboek en ga direct aan de slag!

Geplaatst in Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , , .

3 reacties

  1. Sluit eerst maar een tevreden deal met jezelf en hoe je in elkaar zit. Met je mooie en minder mooie kanten… met wat je kunt en niet kunt. Van daar uit kun je weer mooie dingen leren. Van jou/mij is er maar 1! Perfecte mensen bestaan niet.

  2. Pingback: FOMO en 5 tips om het te voorkomen - Lekker niet perfect

  3. Pingback: 5 tips om te stoppen met twijfelen aan jezelf - Lekker niet perfect - Tips & inspiratie voor een happy lifestyle

Reacties zijn gesloten.