Vier de mijlpalen van je leven

Al vanaf dat je een baby bent, zijn er mijlpalen in je leven. Sowieso voor je ouders, maar ook voor jezelf. Je weet het waarschijnlijk zelf niet meer, maar ik weet zeker dat je enorm trots was toen je jezelf voor het eerst kon optrekken aan een stoel, toen je je eerste stapjes zette of toen je voor het eerst zonder zijwieltjes kon fietsen. Je ouders gaven je moed ‘kom op, je kan het’ en daarna moedigde ze je aan met woorden als ‘super knap!’ of ‘wat goed van jou!’. Naarmate we ouder worden, zit er tussen de mijlpalen misschien wat meer tijd. Maar ook deze mijlpalen zijn ‘super knap!’ van jou! Misschien dat je moeder het niet bij elke mijlpaal tegen je zegt, met een hoge stem die we somehow altijd opzetten zodra we tegen kleine kinderen praten, maar een mijlpaal is een mijlpaal!

Een terugblik op mijlpalen

Als je terugkijkt op je leven, welke mijlpalen blijven dan het meest hangen? Bij mij zeker de eindmusical van groep 8 (ookal vond ik het op dat moment heel spannend), de overstap naar de middelbare school (wat ik echt heel heftig vond) en het moment dat ik mijn vwo diploma in ontvangst mocht nemen. Maar mijn studententijd, het behalen van m’n rijbewijs, op kamers gaan en afstuderen zijn ook mooie mijlpalen. De ene mijlpaal heb je misschien meer gevierd dan de andere, en bij sommige mijlpalen heb je misschien maar heel kort stilgestaan. Als je terugdenkt aan die momenten, voel je je dan niet heel erg trots? Ik wel! Ook al haalde ik mijn vwo diploma pas de na de 2e keer 6vwo en haalde ik mijn rijbewijs ook pas nadat ik al een keer gezakt was. Maar als ik terugkijk op die mijlpalen, ben ik enorm gegroeid en heb ik het toch allemaal maar gedaan.

Mijlpalen laten je groeien

Door het behalen van mijlpalen, onderga je persoonlijke groei! Je ontwikkelt jezelf, je zorgt dat je je doelen behaalt en dat je die mijlpaal bereikt. Elke stap in de richting van een nieuwe mijlpaal is een stap in de goede richting. Je gaat vooruit! Toen ik de overstap maakte van de basisschool naar de middelbare school, was ik de eerste weken in tranen. Ik kon dat helemaal niet. Hoe moest ik ooit al mijn huiswerk af krijgen? Maar uiteindelijk bleek dat ik het toch wél kon. Door het gewoon te doen, elke dag een stukje beter. En wat was ik trots toen ik de finish had gehaald. Precies hetzelfde geldt voor de overstap naar de universiteit en de stap van uit huis gaan. Je groeit elke dag een beetje meer, je leert elke dag een beetje bij. Soms ga je onderuit, en soms moet je eerst door een diep dal. Maar als je eenmaal weer boven bent, mag je trots zijn op jezelf. Je hebt wéér een mijlpaal bereikt, je bent wéér gegroeid!

Schrijf je toekomstige mijlpalen op in het doelenboek en zorg ervoor dat je dat doel gaat behalen!

Vier je successen

Net als dat je flink mag balen als iets niet lukt (waar we vaak heel erg goed in blijken te zijn), mag je ook flink blij zijn als je iets wel hebt gehaald! Daar lijken we minder goed in te zijn. Misschien dat mensen het niet meer direct tegen je zeggen, zoals ze dat vroeger wel deden bij je eerste stapjes, maar dat betekent niet dat je niet mag stilstaan bij datgene wat je allemaal doet. Het is zonde dat we de magie van trots zijn een beetje zijn verloren in de loop der jaren en we niet meer gaan glunderen als we iets doen wat we eerst nog niet hebben gekund. Mijlpalen, hoe groot of hoe klein ze ook zijn, zijn om slingers aan op te hangen! Leer van je fouten, groei en vier je successen. Want als jij bereikt wat je wil bereiken, mag je daar onwijs trots op zijn! Maak je dromen waar!

Tip! Maak een herinneringenboek! Zo kun je later nog eens bladeren door alle kleine en grote mijlpalen die je hebt bereikt!

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle.

3 reacties

  1. Heel mooi lieverd zoals je de dingen omschrijft. Echt ontroerend om het te lezen en weer terug te denken aan jouw mijlpalen! Ik ben ook super trots op de dingen die jij bereikt hebt! Weet je waar ik nog aan dacht? Aan de avond bij jou op school, dat jij samen met dat meisje dat liedje gingen van Valerey! Weet je nog? Zo mooi, dat je dat durfde! Bij mij biggelde de tranen over mijn wangen van ontroering! Man wat was ik toen ook trots op jou! ❤️❤️❤️

  2. Pingback: 5 tips om te stoppen met twijfelen aan jezelf - Lekker niet perfect - Tips & inspiratie voor een happy lifestyle

Reacties zijn gesloten.