FOMO en 5 tips om het te voorkomen

Van de ene afspraak naar de volgende, dan nog naar 3 feestjes op een avond en de komende 4 weekenden zitten ook volgeboekt. Afzeggen? Nee, echt niet! Dan mis ik alle leuke dingen en moet ik het doen met de verhalen achteraf. Fear of missing out: FOMO. Steeds meer mensen hebben er last van. Maar waar komt dit vandaan?

wat is foto

Wat is FOMO?

Ondanks dat FOMO al werd genoemd in 1996, zie je de term vooral de laatste jaren vaak terugkomen. Maar wat betekent het nou eigenlijk? The fear of missing out is een sociale angst die ontstaat doordat je denkt dat anderen heel veel plezier hebben, terwijl je zelf afwezig bent. Daardoor wil je continu in contact blijven met wat anderen doen. Doe je dit niet, dan mis je een kans op sociale interactie en ontstaat de angst dat je daar spijt van gaat krijgen.

Eigenlijk ben je dus bang dat je óf niet op de hoogte bent van sociale gebeurtenissen óf dat je er niet mee in contact bent. Je bent angstig dat een ander een veel betere tijd heeft en iets veel leukers aan het doen is dan jij. Dit kan dus al ontstaan doordat je een programma op de tv niet hebt gezien, of door het afwezig zijn bij een feestje.

Waarom hebben we er allemaal wel eens last van?

Ik denk dat iedereen wel eens last heeft van FOMO. Misschien niet in grote hoeveelheid (waardoor ook de gevolgen niet zo te merken zijn waarschijnlijk), maar ik denk wel dat iedereen er wel eens last van heeft dat je eigenlijk ook liever op dat ene feestje was geweest of bij die ene show. Dat je wil kunnen meepraten met de verhalen. Maar waarom hebben we daar eigenlijk last van?

Sinds de opkomst van het internet, en dan vooral sociale media, is het leven van heel veel mensen open en bloot te zien. Je scrolt over de timeline van Instagram en je ziet binnen 1 minuut minstens 10 foto’s van mensen die iets superleuks aan het doen zijn. Terwijl jij dus in je eentje op de bank ligt en geen idee hebt wat je moet gaan doen. Dit geeft je het gevoel dat je ook iets wil doen, dat je ook met iemand samen wil zijn en dat jouw leven dus echt supersuf is omdat jij niet iets aan het doen bent. Terwijl die foto’s niet zo perfect zijn als ze lijken.

Maar ook wanneer we wél iets leuks aan het doen zijn, scrollen we door alle timelines heen en denken we dat anderen het alsnóg leuker hebben. We zijn dan niet bezig met het genieten van wat we op het moment aan het doen zijn, maar we zijn bezig met ons vergelijken met anderen.

Ben je benieuwd naar in hoeverre jij last hebt van FOMO? Je kan hier een rate-my-fomo-test doen.

fomo

De gevolgen van FOMO

Dus nu weten we wat FOMO is, maar wat zijn dan precies de gevolgen van deze sociale angst? Natuurlijk kan je eens balen van het missen van en feestje, maar als je écht last hebt van FOMO kan dat vervelende gevolgen hebben voor je (mentale) gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het invloed heeft op je zelfbeeld. FOMO kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid, een lagere tevredenheid over je leven en een lager gevoel van eigenwaarde. Maar daarnaast kan FOMO er ook voor zorgen dat je continu op zoek bent naar nieuwe (betere) sociale contacten, waardoor je huidige contacten verdwijnen. Dit resulteert in een kleine kring van mensen waar je op kunt bouwen!

5 tips om FOMO te voorkomen

Door FOMO voel je je dus niet oké met jezelf en met de dingen die je doet. Het continu vergelijken van jezelf met anderen is ook ontzettend vermoeiend. Je bent op zoek naar een perfect leven, maar de maatstaaf bepaal je zelf. Je moet van jezelf steeds beter en leuker en mooier. Maar gelukkig kun je er ook iets aan doen!

  1. Zet je telefoon op stil
    Door je telefoon op stil te zetten, ben je je minder bewust van de berichten en meldingen die binnenkomen. Daardoor lees je dat berichtje niet van die vriendin die een “waanzinnige” avond heeft op een feestje of die vriend die het zo leuk heeft op een bruiloft. Doordat je deze berichten minder snel leest, zul je ook minder snel bang zijn dat de ander het leuker heeft dan jij.
  2. Leg je telefoon aan de kant
    Maar dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je je telefoon wat vaker laat liggen. Want ook al geeft je telefoon dan misschien geen geluidje, als je er continu op kijkt zie je de berichten alsnog binnenstromen. Dus spreek met jezelf momenten af waarop je wél even op je telefoon mag kijken. Probeer het bekijken van apps als Instagram en Facebook dan te vermijden. Geniet van het moment waarin je nu zit.
  3. Schrijf op waar je blij mee bent
    Als je bang bent dat anderen een leuker leven hebben of veel meer leuke dingen doen dan jij, schrijf dan eens op waar je allemaal blij mee bent in jouw leven. Door elke dag even op te schrijven waar je blij mee bent of waar je dankbaar voor bent kun je alles wat beter relativeren. Het geeft je inzicht in hoe tof jouw leven is! En als daaruit blijkt dat je nog steeds iets mist, ga dan op zoek naar datgene wat je kan helpen om meer tevreden te zijn over je leven.
  4. Accepteren
    En soms is het ook gewoon goed om dingen te accepteren. Ja, je bent niet op dat feestje. Heeft het zin om je je daar nu enorm rot over te voelen? Maakt dat je avond beter? Waarschijnlijk niet. Soms helpt het om dit even tegen jezelf te zeggen. Met balen, kom je niet perse verder. En je bereikt er ook vrij weinig mee.
  5. Joy Of Missing Out
    De laatste tip is om de FOMO om te zetten in JOMO: The Joy Of Missing Out. Wat je dan doet is zoeken naar de vóórdelen van iets missen, in plaats van de kijken naar de nadelen. Denk aan dingen als “nu kan ik gewoon lekker lang slapen vannacht en ben ik niet moe morgen“, “nu heb ik eindelijk tijd om die ene film te kijken die al zo lang op mijn lijstje staat” of “niet naar dat feestje gaan scheelt me weer 100 euro, dus mag ik morgen die ene mooie jas kopen“. Een avondje niks doen heeft namelijk ook heel veel voordelen!
doen tegen fomo
Geplaatst in Feelgood, Gezondheid, Lifestyle, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Helemaal waar! Ook ik geb last van fomo! Vaak vang om iets te missen wat fantastisch leuk is! Dat geeft ook onrust! Zo vervelend! Dank je wel voor je mooie tips en wijze raad. Ik ga er mee aan de slag! Ik hou van ‘ lekker niet perfect’ en ben reuze trots op jou Mirjam Aarts! ????❤️❤️❤️❤️❤️????

Reacties zijn gesloten.