Help! Hoe krijg ik meer energie?

Ik ben zo moe. Deze gedachte gaat de laatste paar weken net iets te vaak door mijn hoofd. Bijna dagelijks. En dat vind ik meer dan vervelend. Ik ga moe naar bed en ik sta moe op. Ik heb weinig energie, ben futloos en ik ben niet vooruit te branden. Alles wat ik wil doen, komt op mijn to-do lijst (als ik al de moeite neem om het te noteren) en deze verdwijnt vervolgens op de stapel. Gek word ik er van. Daarom hier een paar tips voor meer energie!

wandelen

Ga wandelen

Wandelen is goed voor een heleboel dingen. Het is bijvoorbeeld goed voor je hart- en bloedvaten en je hersenen. Maar wandelen zorgt ook voor een groter vermogen van je longen en dus voor een grotere opname van zuurstof. En meer zuurstof is meer energie! Daarnaast helpt wandelen voor een betere nachtrust. Dus kan je in de nacht extra opladen. Als ik mezelf in de weg zit of mijn concentratie totaal ben verloren, sleep ik mezelf naar buiten. En na een rondje wandelen voel ik me al-tijd beter en heb ik meer energie.

Verander je ochtendroutine

Een hele tijd terug las ik het boek The Miracle Morning. Dit boek laat je inzien dat een verandering in je ochtendroutine kan zorgen voor een fijnere dag. Volgens de ‘regels’ moet je een uur eerder opstaan dan normaal (dat vind ik soms best wel heftig en dat doe ik dus ook zeker niet altijd) om een aantal dingen te doen: de dag beginnen in stilte (bijvoorbeeld door te mediteren), opschrijven en benoemen van je affirmaties, visualiseren, sporten, schrijven en lezen. Dat klinkt misschien als heel veel, maar je kan er natuurlijk je eigen twist aan geven. Het kan zelfs allemaal in 6 minuten!! Deel je ochtend vooral in zoals jij dat fijn vindt, maar zorg er wel voor dat je er energie van krijgt. Lees hier mijn ervaring met The Miracle Morning.

miracle morning

Plan tijd in voor jezelf

Maak tijd vrij om op te laden. Plan een momentje in waarop je alleen maar dingen doet waar je blij van wordt. Lees een goed boek met een grote mok thee, doe iets creatiefs, neem een uitgebreide douche of kijk een film waar je niet al te veel bij na hoeft te denken. Maak van dit moment jouw moment. Dat betekent dus dat je met niemand anders rekening hoeft te houden en dat je niks hoeft te doen wat iemand anders van je verwacht. Gewoon even luisteren naar jezelf.

Schrijf je gedachten op

Je kunt je ook moe voelen door alle gedachten die door je hoofd gaan. De hele dag door. Er komt geen einde aan. Wat dan kan helpen is om je gedachten op te schrijven. Alles wat je volgens je hoofd echt niet moet vergeten of wat je echt nog moet doen deze week schrijf je op. Zodra je het hebt opgeschreven, hoef je het namelijk niet meer te onthouden en kan je het in je gedachten-prullenbak gooien. Weg ermee! Maar ook gedachten over iets waar je mee zit kun je opschrijven. Hoe leger je hoofd, hoe minder energie het kost en hoe meer energie je overhoudt voor andere dingen.

schilderen

Doe dingen waar je energie van krijgt

Gun het jezelf dat je vooral dingen doet waar je energie van krijgt. Als je werk veel energie vreet, denk dan na over dingen op je werk waar je energie van krijgt en leg daar dan de focus op. Maar ook in je vrije tijd. Krijg jij heel veel energie van bijvoorbeeld schilderen? Ga dat dan doen in plaats van het huis opruimen (dat komt wel weer als je visite over de vloer krijgt). Geef even wat minder tijd aan datgene wat energie slurpt en steek meer tijd in dingen waar je blij van wordt. Zodra je energielevel weer een beetje oké is, kun je je tijd natuurlijk weer anders verdelen. Of niet.

Ik hoop dat de tips je helpen. Zelf ga ik er in elk geval weer hard mee aan de slag. Die batterij opladen, positiviteit opslurpen en vol goede moed de dag beginnen. Welke tip heb jij voor mij en andere lezers? Zet hem hieronder in de comments of stuur een berichtje naar mirjam@lekkernietperfect.nl of via @lekkernietperfect.

Geplaatst in Feelgood, Gezondheid, Lifestyle.