Zoveel te doen!

Ik ben dus dol op to-do lijstjes! Ze zijn zo lekker overzichtelijk en laten goed zien wat je allemaal moet doen. Maar het probleem is wel dat het to-do lijstje soms zó groot wordt, of hele grote dingen bevat, waardoor ik mezelf overspoel met dingen die moeten. Ik ben er namelijk goed in om elke dag weer iets nieuws te verzinnen en toe te voegen aan mijn to-do lijst, naast alles wat er sowieso al op móét staan. Ik heb gewoon zoveel te doen! En ik maak het mezelf soms ook lekker moeilijk. En het resultaat daarvan? Ik weet niet waar ik moet beginnen, plof op de bank en krijg helemaal niks gedaan. Uitstelgedrag! Gevolg? Mijn to-do lijst wordt nóg langer en ik zit mezelf enorm in de weg. Herkenbaar? Dit is wat je dan het beste kan doen bij uitstelgedrag!

Uitstelgedrag

Schrijf alles op

Begin met alles wat er in je hoofd zit dat je allemaal moet doen op te schrijven. Maak dus even een to-do lijst. Soms is het namelijk zo dat het in je hoofd lijkt alsof je heel veel moet, maar als je er eenmaal een lijstje van maakt, valt het best mee. Of het valt niet mee, dat kan ook. Maar dan is het wél uit je hoofd en heb je een mooi overzichtje. Dat geeft sowieso al een beetje meer rust in je hoofd en helpt bij uitstelgedrag.

Heb je last van uitstelgedrag? Lees dan hier tips om uitstelgedrag te voorkomen!

Wees kritisch en eerlijk!

Werk een kritisch, maar ook een eerlijke blik op je to-do lijst. Is alles wat er op je lijstje staat echt belangrijk om NU te doen, of staan er ook dingen op die je op een later moment kan doen (als je met het juiste been uit bed bent gestapt en boordevol energie zit bijvoorbeeld..)? Wees eerlijk tegen jezelf! Wat moet écht even gebeuren en wat je kan je ook prima even laten. Soms kan het namelijk voelen alsof je heel veel moet, maar valt het eigenlijk wel mee!

Rio de prio!

Vervolgens kijk je nog eens naar je to-do lijst en bepaal je wat echt prioriteit heeft. Heb je iemand anders beloofd iets te doen? Is er een bepaalde deadline? Zie je ergens enorm tegenop en is het daarom handig om daar mee te beginnen (omdat je het anders jaren blijft uitstellen)? Zorg dan dat deze bovenaan komen op de lijst. Of geef ze een bepaalde kleur. Maak bijvoorbeeld alles wat eerst moet rood, alles wat wel ook vandaag moet maar niet per se als eerste oranje en alles wat ook wel een andere keer kan maak je geel. Zo heb je een mooi overzicht en zie je ook in een opslag wat je dan nu moet doen.

Pak je uitstelgedrag aan met het doelenboek! Maak gebruik van de checklist en stel haalbare doelen op. Bekijk het doelenboek hier!

Tel af en go!

Als je eenmaal op de bank bent geploft en echt geen zin hebt om aan de slag te gaan, zorg dan dat je aftelt! En dan niet van 100.000 naar 0. Want dan heb je sowieso niet meer genoeg tijd om alles op je lijstje te doen. Tel af van 10 naar 0 en spreek met jezelf af dat je bij 0 direct opstaat. En als je geen zin hebt om te tellen, of je hebt toch echt iets meer tijd nodig om je voor te bereiden dan 10 tellen (snap ik..) zet dan een timer op je telefoon. Geef jezelf een aantal minuten, chill nog even keihard op de bank (of in je bed, op de grond of waar dan ook) en sta direct op als de timer afgaat. Bij kleuters werkt dit ook, dus jij kan het ook. Echt.

Succes met je to-do lijst en met alles wat je moet doen. En ben je nou klaar met de dingen die je moest doen? Geniet dan extra hard van je welverdiende chillsessie op de bank! Dat heb je dan extra verdiend nu je je uistelgedrag hebt aangepakt 🙂

En wil je tijdens je chillsessie op de bank genieten van een heerlijk boek? Neem dan een kijkje op mijn boekenlijst voor 2021!

Geplaatst in Feelgood, Lifestyle, Persoonlijk.